Thumbs Up

Thumbs Up

André Waignein (Moeskroen, België, 28 januari 1942) is een Belgisch componist, dirigent en musicus. Hij publiceert ook onder de pseudoniemen Rob Ares, Frede Gines, Rita Defoort en Roland Kernen.

LevensloopHet eerste muziekonderricht kreeg hij van zijn vader. Van hem kreeg hij muziekles in het harmonieorkest “Sint-Cecilia” van Mont-à-Leux bij Moeskroen. Op 6-jarige leeftijd speelt hij in dit orkest als trompettist mee. Waignein studeerde aan het Koninklijke Muziek-Conservatorium te Brussel de vakken trompet, piano, kamermuziek, harmonieleer, muziekgeschiedenis en transpositie en diplomeerde in het hoofdvak trompet. Zijn studie bekostigt hij onder andere door medewerking in het ORTF Jazz-orkest in Rijsel. Na zijn militaire dienst voltooide hij zijn studies in de vakken contrapunt en compositie aan het conservatorium te Bergen (Mons) en behaalde deze diploma’s met onderscheiding.

Intussen werkt hij aan de stedelijke muziekacademie in Moeskroen en wordt dirigent van de Harmonie La Mouscronnoise. Verder is hij dirigent van de Harmonie Royale. In die tijd ontstaan ook zijn eerste composities voor harmonie- en fanfareorkest.

Zijn composities worden snel bekend en met talrijke prijzen – onder andere de prijs van de European Union of Radio Broadcasting (EBU) en de prijs van de SABAM – en onderscheidingen bekroond.

Tegenwoordig is hij directeur van het muziekconservatorium van Doornik (Conservatoire de Musique de la Ville de Tournai) en professor in de harmonieleer aan het Koninklijke Muziek-Conservatorium te Brussel.

Dit bericht is geplaatst in 3. Muziek en Componisten. Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.